Thursday 30 January 2014

Half cascade larch

Lately, I got my hands onto this little fella.../ Nedávno jsem si našel chvilku na tohoto modřínového drobka...


The larch came into our garden in spring 2007 as a local yamadori brought within a larger batch of larches. It had rested for two growing seasons and then it got repotted in spring 2009. Well, it seemed to be quite a shock for the tree - first year after the procedure the main branch grew so little that we feared it would not make it. But finally, it came out safe and sound, so we could wait one more year and proceed to the first styling in fall 2011.

Tento modřín se na naší zahradu dostal na jaře 2009 jako člen větší várky místních modřínových yamadori - několik z těchto stromů máme v naší sbírce dodnes. Stromek dostal naordinováno 2 roky klidu, potom se na něho na jaře 2009 nachystalo přesazení - to se modřínku příliš nelíbilo, celou sezónu strádal (především o spodní větev jsme měli velké obavy), nakonec ale vše dobře dopadlo. Počkali jsme tedy ještě rok a na podzim 2011 se pustili do prvního založení tvaru.


The tree as of fall 2009 / Strom na podzim 2009



2011 - before and after first styling/před a po prvním tvarování


Since then, maintaning and growing work had taken place in order to prepare the tree for its next repotting to the first decent looking bonsai pot - we moved the tree in spring 2013 into this nice vase by Hugo Studeník. 

Na jaře 2013, po opětovném zaslouženém odpočinku pro modřín, přišlo na řadu přesazení do první "hezké" misky od Huga Studeníka.

Last summer´s picture / Podoba stromu z loňského léta

And last but not least, some other pictures of the tree after last styling...
A nakonec ještě několik pohledů na strom po posledním tvarování




Height/Výška: 35 cm
Pot/Miska: Hugo Studeník (CZ)
More photos on my personal website / Celý vývoj stromu zdokumentován na Bonsai Rožnov


1 comment:

  1. hey guys....great blog....really great blog. i live in berlin germany, me and my friend are also very crazy about bonsai.

    really nice material you have. and what are you doing with all the pots?

    regards gabriel

    ReplyDelete